BREDA – Little Symphonies is een nieuwe popgroep uit Breda. Tijdens een aflevering van het festival ‘December Tapes’ presenteert de band hun debuutalbum in de Lutherse Kerk.

Maxim Ventulé (22) en Tom Gudde (25) werkten tweeënhalf jaar aan We Used To Be Immortal. Dat is een bijzonder sfeerrijk, dynamisch album geworden. Maxim schreef de liedjes tijdens het ziekteproces en vlak na het overlijden van zijn moeder.

Dat leverde prachtige, gelaagde muziek op met diepgaande teksten. De songs laten zich als meer dan alleen rouwverwerking beluisteren. Het geheel draait naast vergankelijkheid ook om liefde en vertrouwen, angst en verdriet, weggaan en thuiskomen.

,,Dit zijn de teksten en gevoelens die er uitkwamen tijdens die moeilijke periode. Allerlei aspecten belicht ik daarbij. De impact van haar dood was groot, de woorden in de titelsong zijn ook expliciet, maar het geheel bevat een bredere kijk op die hele periode. De emoties zijn universeel, al schreef ik de liedjes in principe voor mezelf. Het delen van die teksten met Tom was al speciaal.”

“Natuurlijk heeft het geholpen zaken een plek te geven, toch was dat niet de reden dat ik ze schreef. Bovendien kregen songs soms een andere lading door de keuze van andere instrumenten en de wisselwerking tussen Tom en mij. Before We Get Old had eerst een andere titel, gerelateerd aan de afmetingen van de kleine studentenkamer in Breda waarin ik opgesloten zat, ver van wat er zich met mijn moeder in Vlissingen afspeelde.”

Maxim studeert beeldende kunst op St. Joost, Tom deed de opleiding Communication & Multimedia Design, in Breda. De mannen kennen elkaar tevens uit het popcircuit. Maxim zat in de band Keaton, Tom in There There.

Maxim: ,,We bespelen allebei meerdere instrumenten en waren ook zelf muziek aan het opnemen. We wisten meteen hoe we dit samen zouden aanpakken. Tom speelt drums, bas, toetsen en gitaar, ik zing en speel piano, gitaar en bas. De rolverdeling was simpel: de een zat achter de knoppen als de ander speelde. De bandnaam is afgeleid van De Kleine Symfonie van Spinvis. Dat nummer, en de thematiek van zijn album, sprak ons aan en was belangrijk.”

Optreden Breda

Het tot kwartet uitgebreide Little Symphonies speelt zaterdag 30 november het digitaal verschenen album We Used To Be Immortal integraal live in de Lutherse Kerk in Breda. Hester Julia Voddé + strijkkwartet (onder de naam Meteor Quartet) fungeert als support act. Het optreden is uitverkocht.

 

© December Tapes 2018